23 januari 2020

Symposium: De toekomst van de filatelie

Dat is de titel van het symposium tijdens Winterstamps op vrijdag 28 februari. Wie dacht dat het verdwijnen van de postzegel uit het maatschappelijk verkeer iets van onze moderne, digitale tijd is, die heeft het mis. Uiteraard zit de computer en WhatsApp de postzegel in de weg, maar ook 55 jaar geleden zag men de bui al hangen.

Lakzegel op een doosje waarin aangetekend een Erepenning van Verdienste werd verzonden, juni 1968

In het damesweekblad Prinses (1961-1974) verscheen in maart 1965 een interessant artikel ‘Koninklijke sluitzegels’, geschreven door Marja Winters. De ondertitel luidt: De lakzegel behoort tot het verleden, de brieven van het Hof worden nu afgesloten met papieren sluitzegels. Dat laatste is niet helemaal waar, maar geldt wel voor verreweg de meeste enveloppen.

Tekst uit Prinses (26-3-1965)

Het is frappant waarmee Marja Winters het artikel afsluit: ‘Zegels verdwijnen en misschien de brieven ook wel eens want in deze moderne tijd gaat alles pijlsnel en zal in de naaste toekomst, een brief schrijven een ouderwets communicatiemiddel zijn.’ We schrijven hier dus 1965!

Het programma van het symposium (20.00-22.30 uur):

  • Opening door René Hillesum namens de organisatie van Winterstamps
  • ‘Ontwikkeling van de georganiseerde filatelie en indringende analyse van de huidige problematiek’ , Edwin Voerman
  • ’Postzegels verzamelen en de elektronische snelweg’, Ivo Spanjersberg / Hugo Brieffies
  • ‘De oude garde, diepe zakken en de nieuwe wereld, – Postzegels hebben wel degelijk een toekomst’, Gijsbrecht van Dommelen

Gratis entree. Vooraf aanmelden: secretaris (at) winterstamps.nl

Papieren zegel Koninklijk Huis (1978)