18 mei 2024

Kerst bij Etos wringt

Daags voor de lancering van de allerlaatste postzegels van Sandd, de kerstzegels die uitsluitend bij Etos te koop zijn, publiceerden wij op deze site al dat het spannend zou worden. Dat spannende had betrekking op de bedrukking van de achterzijde van het kerstvel (dat eigenlijk dus een boekje is).

Afgelopen maandag, 18 november, waren de zegels te koop in de Etos filialen én op de website. Maar niet bij Sandd zelf zoals aangekondigd. En inderdaad, op de achterkant van het vel staat gewoon nog dat de zegels in de kerstperiode 2020 nog eenmaal te gebruiken zijn. Dat wringt natuurlijk, want PostNL heeft aangegeven dat 1 februari 2020 geen enkele Sandd zegel nog geldig is.

Website Etos op 18 november, 22:11u

Maar even met PostNL contact opgenomen. Het ‘eenvoudige’ antwoord is dat de tijd tekort was om de zegels over te drukken. Dat is natuurlijk een vreemde redenering, want in twee weken tijd kan er best gedrukt worden natuurlijk. Een andere keuze zou geweest kunnen zijn om de vellen te laten stickeren.

Kennelijk kiest Etos (want die zijn als verkoper uiteraard verantwoordelijk) volgend jaar de confrontatie als een consument de zegels wil gebruiken. Hij heeft die immers met een – aantoonbare – garantie gekocht dat ze weer bruikbaar zullen zijn. Etos zal dan dienen te zorgen voor een geldige PostNL postzegel om de kaarten alsnog te laten bezorgen.

Er is weliswaar (door PostNL waarschijnlijk) een flyer gedrukt, maar die wordt niet actief meegegeven bij de aankoop van de kerstzegels. Ook is de website van Etos aangepast, maar dat is pas laat gebeurd. Gisterenavond om 22.00 uur stond er nog gewoon dat de zegels gedurende de kerstperiode van 2020 ‘gewoon’ geldig zijn. Voer voor juristen dus.

(Inmiddels weten we dat Sandd Kerstzegels niet meer geldig zijn en ook door Etos niet meer verkocht worden)