21 juni 2024

Teveel postzegels!

Ja, inderdaad. Deze spoorwegbriefkaart is overduidelijk overgefrankeerd. Op tentoonstellingen wordt over het algemeen een overfrankering met een halve cent geaccepteerd. Betekent dit nu dat u deze kaart niet in uw (tentoonstellings-)collectie kunt opnemen? Ik denk het niet!

Deze kaart (1929) is uitgegeven door de Nederlandsche Spoorwegen en heeft een zegelindruk type Lebeau van 3 cent, het lokale tarief. Spoorwegbriefkaarten hadden altijd het lokale tarief (wanneer dat afwijkend was van het binnenlands tarief), want praktisch alle kaarten werden verzonden binnen het rayon. De goederenstations waren geen postkantoren en hadden, voor de schaarse gevallen dat een kaart buiten het rayon verstuurd moest worden, bijplakzegels in huis. In 1929 dus 2 cent.

Voor de extreem zeldzame keren dat een kaart naar het buitenland gestuurd diende te worden had men geen bijplakzegels in voorraad. Naar het postkantoor was onpraktisch, tijdrovend en werkte vertragend. Vandaar dat deze kaart, van Amsterdam (Goederenstation Oostenburgergracht) naar Gronau in Duitsland werd bijgefrankeerd et een 3-strip van 2 cent zegels. Het buitenlandtarief was toentertijd 7½ cent. Met 9 cent is de kaart dus ruim overgefrankeerd. Maar, is dat in dit geval een drama?