18 mei 2024

Lelijk… maar heel bijzonder

De ware filatelist houdt niet van beschadigde zegels of poststukken. Soms moet er echter een uitzondering gemaakt worden indien iets heel bijzonder is. Neem nu deze briefomslag met bedrukking van Maison Luyke, overgomen door Rooswinkel, cuisinier te Bois-le-Duc. Dat klinkt deftig, maar is gewoon de Franse naam voor ‘s-Hertogenbosch. De envelop is een draak: de postzegel is eruit gescheurd. Toch op de voorzijde prominent een zegel van 2½ cent, namelijk van de Tramweg-Mij/Eindhoven-Geldrop, een bodedienst.

De tramlijn Eindhoven-Geldrop was een paardentram van slechts 6,7 km. en werd geopend op 18 november 1888. In 1906 volgde een samenwerking met TM. Een klein lijntje dus en een kort bestaan. Maar waarom zit dit zegel op deze brief? Hij is gericht aan de echtgenote van notaris J.J. Fens. Die woonde in Villa Kortonjo in (destijds) het buitengebied van Eindhoven, onder Stratum. Tot de samenwerking met TM in 1906, liep de tramlijn van Station Eindhoven via Stratum naar Geldrop. Na 1906 kwam de tram niet meer in Stratum.

Terug naar de envelop. Hoewel heel erg lelijk en als envelop niet verzamelwaardig is het toch raadzaam om de zegel (in perfecte staat) hierop te laten zitten in plaats van af te weken. Op de achterkant staat namelijk een stempel van Eindhoven, zodat de datering duidelijk is: 21 november 1896.

Traminformatie: Overzicht van de Nederlandse spoor- en tramwegbedrijven, Ir. J.W. Sluijter e.a.