21 juni 2024

PostNL neemt postbedrijf Sandd over

Op 27 september werd er geschiedenis geschreven. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat maakte bekend dat – ondanks weigering van toezichthouder ACM – PostNL postbedrijf Sandd mag overnemen. Het was de allereerste keer dat de ACM door een minister of staatssecretaris overruled werd.

Als een grote verrassing kwam de beslissing niet, want het kabinet had vooraf al bekend gemaakt achter de overname te staan. Dat de toestemming al zo snel kwam, was wel een verrassing.

Alle drie de nieuwe zegelvelletjes van Sandd

Ook voor ons, filatelisten, is de overname niet onbelangrijk. PostNL heeft al aangegeven dat zodra de samensmelting is afgerond het merk Sandd verdwijnt, alsmede de Sandd postzegels. Die worden nu ineens interessant, want het zijn immers moderne voorlopers van Sandd.

Wie daar nu aan denkt, is helaas te laat om de eerste uitgaven van Sandd tegen nominaal te kopen, want – losstaand van de overname – heeft Sandd op 1oktober de bestaande zegels in centen teruggetrokken en drie nieuwe zegels uitgegeven. Opvallend (of niet…) is dat Sandd nu ook overgestapt is op zegels met de waardeaanduiding 1 en 2.

Alle tarieven zijn nu ook meervouden van een zegel, die vanaf € 0,70 kost (inclusief BTW). Een verhoging dus van 60 cent naar 70 cent.

De Sandd zegels gaan dus binnen afzienbare tijd geheel verdwijnen en zullen waarschijnlijk niet lang verkrijgbaar zijn.

Sandd heeft wel bekend gemaakt dat de oude zegels opgebruikt mogen worden en wel zonder bij te plakken. Dan betaalt u dus 60 cent in plaats van 70 cent voor een brief. Of PostNL ook er in meegaat de zegels van Sandd op te mogen gebruiken, is niet bekend gemaakt.