23 juli 2024

De Royal Philatelic Society London

De Royal Philatelic Society London is een van de oudste postzegelverenigingen ter wereld. In 2019 bestaat de vereniging 150 jaar. Er zijn circa 2.400 leden, waarvan zo’n 900 in het Verenigd Koninkrijk en de rest verspreid over de wereld.

Voor de Nederlandse en Belgische leden worden er sinds een paar jaar bijeenkomsten in ons land georganiseerd. De eerste was in Gouda, tijdens de Brievenbeurs in 2018, de tweede tijdens de Nationale Tentoonstelling aldaar. Nu verhuist de Royal mee naar Veenendaal. De Regional Meeting was in 2020 op zaterdagmiddag 29 februari in de prettige ambiance van het moderne Van der Valk hotel. Het programma werd op deze website gepubliceerd.

Wat heeft een Nederlands lid aan de Royal? Natuurlijk kunnen de bijeenkomsten in Londen en Regional Meetings wereldwijd worden bezocht. Maar daar zal voor de meesten niet zo veel van terechtkomen. Hoewel een bezoek aan het prachtige eigen pand in de Abchurch Lane wel absoluut de moeite waard is. De vereniging biedt echter meer, waar de thuisblijver ook veel aan heeft:

  •  Tien keer per jaar het toonaangevende tijdschrift The London Philatelist, met artikelen van hoog niveau over filatelie en postgeschiedenis van diverse landen.
  • Via YouTube live meekijken of achteraf bekijken van de lezingen in Londen.
  • Laten keuren van postzegels en poststukken door het Expert Team. De afgegeven certificaten worden internationaal erkend en leden mogen twee maal per jaar een stuk ter keuring inzenden zonder keuringskosten; alleen wordt een vergoeding van de portokosten gevraagd. Elke volgende keuring is dan tegen een gereduceerd tarief.
  • Gebruik maken van de Online catalogus van de bibliotheek. Er is een zoekfunctie en veel stukken zijn voor leden gratis te downloaden, zoals alle handouts van lezingen en alle artikelen in The London Philatelist.
  • Korting op de aankoop van boeken die door de Royal worden uitgegeven.
  • Deelnemen aan de Regional Meetings in ons land.

Meer informatie vindt u op de website van de Royal of bij de vertegenwoordiger voor Nederland, Gerard van Welie FRPSL.