20 februari 2025

Veel Veenendaalse stempels

In de loop der jaren zijn er veel verschillende soorten poststempels in gebruik geweest. Hier (slechts een kleine) bloemlezing:

In 1851 stuurt de officier van justitie in Amersfoort een brief aan de burgemeester van Veenendaal. Op dat moment van was Hendrik van de Poll de burgemeester. Het bekleedde dat ambt van 1843-1855. Het is een portvrije dienstbrief, met rood vertrekstempel Amersfoort. De brief werd via Utrecht verzonden naar Veenendaal. Aldaar werd het naamstempel met schreven geplaatst.

Deze brief werd in 1865 geschreven in Elst. Vandaag naar Amerongen (blauw naamstempel met schreven) en verder naar Veenendaal. Alvorens de brief per trein (rood stempel N.R. Spoorweg) naar Arnhem werd verzonden, werd er nog een rood haltestempel in kastje van Veenendaal. geplaatst. Met punt dus. De firma Frowein was een bekende tabakshandelaar in die tijd.

De Rijnspoorweg was de verbinding van Amsterdam via Utrecht en Arnhem naar het Roergebied. In 1890 werd de maatschappij overgenomen door de Staatsspoorwegen.

Het traject Amsterdam-Utrecht-Arnhem werd aangelegd tussen 1843 en 1845. In 1856 werd de lijn doorgetrokken naar Duitsland.

Op deze brief uit 1870 liefst twee stempels van Veenendaal. Op de postzegel het puntstempel 110 en ernaast het dagtekenstempel van het type met takje.